Beste Armin - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Geert Jan Hahn - WaarBenJij.nu Beste Armin - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Geert Jan Hahn - WaarBenJij.nu

Beste Armin

Door: GJ

Blijf op de hoogte en volg Geert Jan

07 Mei 2010 | Rusland, Moskou

Beste Armin,

Fijn dat je zondag naar Sint Petersburg komt. Het is dan immers de Dag van de Overwinning. En wat is een heuglijke dag zonder een heuglijk deuntje? Hier in Rusland nemen ze ook enkel genoegen met het beste als het op herdenken aankomt. Al hoop ik niet dat je de hits van je album Transparance draait, want tranceparantie en Rusland, dat is dan weer een woordgrapje dat ze hier minder kunnen waarderen.

Maar je bent beroemd hier, Armin. Al weken zijn de roltrappen in de metro en warenhuizen beplakt met stickers met jouw afbeelding. Affiches, plakkaten, noem het maar op. Je bent bijna net zo’n held als Dick Advocaat en Guus Hiddink. Van Jelle Brandt Corstius hebben ze overigens nog nooit gehoord.

Hee Armin, wist je dat er hier een Stalinbus door de straten rijdt? Zelfverrijkend cadeautje van een rijke bobo. De gemeente SPB is er niet blij mee. Net als in Oekraïne, daar hebben ze een 2,5 meter hoog Stalinbeeld opgericht. Maar ach, een revival van het communisme, daar hoef je niet bang voor te zijn hoor. Ze zijn gewoon blij dat 65 jaar geleden de Duitsers de deur uit zijn gewerkt. En dat Jozef Stalin een tiran was, tsja…Dat weten ze wel, maar ook weer niet. Wie werd vorig jaar bij een verkiezing ‘in principe’ uitgeroepen tot grootste Rus aller tijden? Juist. Zoals Stalin zelf al zei: ‘één dode is een tragedie, duizend doden is een statistiek.’ Zeker als je Duitsers verdrijft.

Over verdrijven gesproken: het lijkt wel alsof de FSB achter mij aanzit. Zoals je waarschijnlijk al eerder hebt gelezen als trouw fan van mijn blog, gaat alles hier kapot of kwijt. Inmiddels is er ook een stoel gesneuveld en zijn een shirt en een sjaal spoorloos verdwenen. Gek genoeg maak ik mij er steeds minder druk om. Eén kapot voorwerp is een tragedie, duizend defecten komt in de buurt van een statistiek…

Maar vorig weekend was wel even heftig hoor, Armin. Ze hadden mijn vader namelijk te pakken. Contant geld, creditcard, foetsie. Van die klootzakjes in de metro, die hem insloten en hebben gerold. En wie mocht de volgende dag weer een politieverklaring in het Russisch tolken toen agent Roman en Boris over de vloer kwamen...?

Dus Armin, ik hoop dat je zondag de pannen van het dak draait. Voor mij. En houd je mengpaneel heel.

Groet,

Geert Jan

• 07 Mei 2010 - 09:46

Rosaline:

Hey Geert Jan,
    het zit je niet echt mee he! maarre in de metro moet je strak voor je uit kijken (en niet omhoog naar de mooie plafonds:P) en met je handen je zakken bedekken :D Haha succes de laatste paar weken nog!

• 07 Mei 2010 - 10:17

Patrick Boor:

Nice story

• 07 Mei 2010 - 14:18

Marco:

Wat een kutstreek zeg...

• 15 Mei 2010 - 18:35

Marten:

Topper! Welk mailadres gebruik je tegenwoordig? Enne, mag ik een van je blogjes gebruiken voor de rubriek 'Groeten uit' in Join? Zit er in elk geval één goed geschreven ding tussen ;) We mailen!